Претражи овај блог

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарна, најбржа набавка књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

четвртак, 07. мај 2015.

Шесто коло едиције 'Десет векова српске књижевности'

КАДА је пре пет година покренута Антологијска едиција "Десет векова српске књижевности", уз прве оцене да је реч о најзамашнијем издавачком подухвату у нас у последњих пола века, уследиле су и критичке опаске. За неке је то био мегаломански "патриотски" подухват, други су у избору за прву серију од 120 књига пронашли пуно празнина и пукотина (при чему су пренебрегли образложење шта ће бити у другој серији), трећима су била само важна дела одабрана из прошлог века, а било је и оних који су у антологији тражили себе. Ипак, едиција, у издању Издавачког центра Матице српске, крупним корацима напредује, па су рачунајући и ново тек објављено шесто коло, до сада изашла 62 тома на 25.000 страница.
Подсећајући на жестока оспоравања уз прозивање због "присвајања" писаца, а поводом објављивања антологије поезије старог Дубровника и Гундулићеве књиге, Миро Вуксановић, покретач и главни уредник Едиције, у разговору за "Новости" каже:
- Важно је за сваку културу, разуме се и за српску, да се назначи целовит књижевни корпус у њој, од најранијих времена до данас, и да се истовремено истакну облици језика и његовог писма. Зато смо у Антологију, којој је дванаести век са Светим Савом почетни и наш век завршни, по реду десети, уврстили жанрове усмене (народне) књижевности, средњовековне стихове, записе, повеље и житија, а потом најистакнутије представнике књижевних епоха и праваца, од ренесансе и барока до постмодернизма и садашње литерарне важности. Где је год на српском језику, на било којем његовом наречју и писму, у било којем добу, настајала литература трајне вредности, она мора бити заступљена у оваквој антологији, штампана по садашњим правописним нормама.
У шестом колу је 12 књига од којих су две антологије. У једној су, први пут после познатог избора Војислава Ђурића епске песме класичне десетерачке лепоте, удружене са песмама из рукописних и новијих збирки, а у другој су стихови и проза српских писаца 14. и 15. века: Немањићка житија, Јефимијина "Похвала кнезу Лазару", "Словољубве", "Данило", "Цамблак", "Јелена Балшић"... Своју књигу има и Лукијан Мушицки, веома значајан песник предвуковског доба и Драгутин Илић, који је остао у сенци свог брата песника. Заједничке књиге су добили Атанасије Стојковић, писац првог српског романа, и Јоаким Вујић, зачетник српског позоришта, као и Лаза Лазаревић са приповеткама и Јанко Веселиновић са "Хајдук Станком".
- Три прворедна песника, Васко Попа, Стеван Раичковић и Иван В. Лалић, у три засебна избора, и данас делују као поетски примери које морамо и читати и тумачити. Проза и есејистика Бошка Петровића и Слободана Селенића уверавају да су ова два писца неправедно скрајнути, као и српски Лопе де Вега Александар Поповић, који са својом књигом драма заокружује шесто коло Антологије - каже Вуксановић.
Он најављује седмо коло које је у припреми. Одабрани су наслови, потписани уговори са приређивачима и идућег пролећа појавиће се још 12 књига.
- То неће бити лако. Не утркују се да нам помажу. У Издавачком центру Матице српске нема стално запослених, а неће их ни бити, да би сав приход од објављених књига ишао за наредна кола. А када је нешто вредност по себи, не може му наудити нико.
ПРИРЕЂИВАЧИ
КЊИГЕ шестог кола су приредили: Љиљана Пешикан Љуштановић, Томислав Јовановић, Драгана Грбић, Мирјана Д. Стефановић, Снежана Милосављевић Милић, Мирко Ђукић, Владимир Гвозден, Драган Хамовић, Мирослав Максимовић, Соња Веселиновић, Јован Љуштановић, Славко Гордић и Марко Недић.
СТАЛНИ ПРЕТПЛАТНИЦИ- ИМАМО сталне претплатнике којима дајемо привилегију. Приметили смо да доста примерака узимају наши људи који раде у иностранству - истиче Вуксановић. - Већина библиотека у Србији има све досад објављене томове иако књиге набављају по прописима који забрањују куповину литературе. Школе таквих мука немају. У њиховим буџетима не постоји ставка за књиге. На наше писмо свим гимназијама у земљи нисмо добили ни један једини одговор. Изгледа да тамо нико више не чита. На факултетима су студенти књижевности заштићени тако што им је тачно одређен број страница за читање.
Објављено шесто коло Антологијске едиције 'Десет векова српске књижевности' | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Популарни постови