Претражи овај блог

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарна, најбржа набавка књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

четвртак, 19. новембар 2015.

Дворана „Батаклан”, на познатом париском Булевару Волтер

У „Батаклану” је увек било бучно али весело

Једна од најпознатијих музичких дворана Париза, настала 1864, и пре трагедије која се десила у петак била је позната по контроверзама
„Батаклан” у позадини након крвавог пира (Фото: Ројтерс)
Дворана „Батаклан”, на познатом париском Булевару Волтер, која је у петак 13. новембра, била поприште крвавог пира терориста, од чијих је метака страдало 89 људи, место је дуге културне историје и традиције, место на којем је увек било бучно али весело.
Једна од најпознатијих музичких тачака Париза настала је 1864, када је здање необичног изгледа, у кинеском стилу, саградио архитекта Шарл Дивал. Како преноси „Франс 24” име потиче од једне од Офенбахових оперета,а од почетка деведесетих дворана је проглашена историјским спомеником. У почетку је сала, која прима око 1500 људи, коришћена као место на којем су се изводиле оперете и водвиљи, потом је након Првог светског рата трансформисана у биоскоп, али је од седамдесетих година намена промењена – од тада служи за концертне спектакле. Током низа година мењали су се они који су салом управљали и који су је поседовали.
Док се испред улаза у „Батаклан” смењују млади људи, у жељи да оставе свећу или цвет у име страдалих и свих осталих жртава у Паризу, медији широм света подсећају на то која су све то велика имена свирала и певала на том мести. Едит Пјаф, Морис Шевалије, Џеф Бакли... „Гардијан” тако пише да су 1972. ту наступалиЛу Рид и Нико, потом се помињу Принц, Ајрон мејден, Џудас прист, Моторхед, Клеш, Кјур, Оејсис... И поред већих дворана, попут „Зенита” или „Берсија”, музичари су често бирали баш „Батаклан”, тврдећи да има посебну, пријатну и домаћу атмосферу. Место је било синоним за француски рок и младе бендове – музички критичари кажу да је концерт у „Батаклану” био знак да сте успели да изађете из анонимности, пише „Њујорк тајмс”.
Здање је познато и по неким контроверзама још од 2000. Антиционистичке групе протестовале су баш испред њега 2007. и 2008. пошто су се ту одржавали произраелски програми. Како пише израелска штампа, Жоел и Паскал Лалу, двојица браће јеврејског порекла, изашли су из посла након неколико деценија и продали салу пре два месеца, из страха због претњи исламиста. „Тајмс оф Израел” истиче да је још 2011. један од чланова терористичке групе „Армија ислама”, огранка Ал Каиде у Гази, изјавио безбедњацима у Паризу да планирају нападе на „Батаклан” јер је у власништву Јевреја. Иако према досадашњим извештајима француске полиције нема индиција да је антисемитизам био један од елемената напада који се десио у петак, истрага ипак није дала одговор на питање зашто је баш „Батаклан” изабран за мету. Садашњи власници огласили су се на друштвеним мрежама одмах након покоља – изражавајући огромну тугу због страдалих обећали су да ће у једном тренутку „Батаклан” опет отворити своја врата.
М. Д. објављено: 18.11.2015.  у Политици

ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ

jedan detalj | 19/11/2015 12:23
Kusturica i "No smoking orkestra" su imali novembra 2007 koncert u Bataklanu

Нема коментара:

Популарни постови