ФИРМА руског милијардера Александра Григорјева "Златна обала МНЕ" из Бара (ранији назив "Сохо хотелс"), односно његов хотел, некадашњи "Инекс Златна обала" у Сутомору, који је требало да буде отворен у јуну, као један у низу с брендом "Кемпински", могао би ускоро да буде привремено заплењен по захтеву Русије. Наиме, власник овог здања, које је завршено око 80 одсто, ухапшен је у свом елитном ресторану "Сфера" у Москви, 30. октобра, под тешком оптужбом да је опрао око - 46 милијарди долара!
Како је пренео руски "Комерсант", хапшење Григорјева је тражила Централна банка Руске Федерације, јер се сматра вођом велике криминалне групе која броји око 500 људи. Они су били увезани са 60 банака, а Григорјев сувласник неколико које су банкротирале, јер им је због високоризичних кредита одузета лиценца између 2014. и 2015. Међутим, док су радиле, те банке су биле врло "активне" у пословима с фиктивним трансакцијама у обрту с некретнинама, па је новац сумњивим кредитима преко Молдавије изношен из Русије.
Истражитељи су применили рецепт као у неколико случајева тамошњих ухапшених олигарха. Понудили су, наиме, новопеченом инвеститору у Црну Гору да врати паре. Али пошто се правио невешт, одређен му је двомесечни притвор, док је тужилаштво наставило да "чачка" по пословању. Ускоро ће, сигурно, бити и нових "прилога за његову биографију", која је, додуше, "тања" за звање бившег припадника КГБ, одакле је то негирано.
Наравно, црногорске званичнике највише занима шта ће бити с луксузним здањем у Сутомору, чија је једина власница од августа 2014. Александрова супруга Анастасија. Стигле су вести о могућој пленидби имовине Григорјева не само у Русији, тако да би таква одлука и те како могла утицати на туристичку понуду ове државе, која је озбиљно за наредну сезону рачунала на понуду хотела у Сутомору, чија је вредност процењена на око 50 милиона евра.
Руски инвеститор је, иначе, хотел "Инекс Златна обала", одмаралиште београдског "Инекса", купио на јавној лицитацији од Агенције за приватизацију Србије у јуну 2013. за 11,7 милиона евра. Комплекс је имао 64 туристичка објекта, од чега 47 бунгалова. Све то на плацу од 13.892 квадрата, дословце на "пени од мора".


УПИТНО И ПОРАВНАЊЕ С РОЋЕНОМ
Због хапшења Григорјева, није приведено крају договорено поравњање њега и фирме породице Рада Вујачића из Бара због међусобних сумњивих трансакција. Вујачић, који је у кумовским везама с породицом Милана Роћена, саветника Мила Ђукановића, био је пословни партнер Григорјева и извршни директор његове фирме "Сохо хотелс", која је 2013. купила бившу "Инекс Златну обалу". Тада је уговорио неколико милиона вредне послове с фирмама у свом и власништву чланова своје породице. Григорјев је посумњао у те "послове", па је Вујачића сменио крајем јула 2014, обустављајући исплату неколико уговора које је склопио.