ПОСЛЕ Тарика Махмуда Ахмеда ал Салаха (58), који је након 13 година одлежаних у Гвантанаму пребачен у БиХ, где ће наставити нормално да живи, јер поседује босански пасош и држављанство, које је у рату добио од Алије Изетбеговића, у БиХ ће, како сазнајемо, бити пребачено још десетак особа из америчког затвора на Куби. Реч је о људима који издржавају казне за тероризам или су бивши чланови Ал каиде, потврђено је "Новостима" из више извора.
На листи особа које ће бити пребачене у БиХ је и Саудијац Мухамед Хусаини Абу Зубеида, звани Поштар, главни човек Осаме бин Ладена за преношење порука према БиХ. Ухапшен је Пакистану и служи казну у Гвантанаму, а преносио је вехабијама у БиХ поруке Осаме бин Ладена.
По сазнањима "Новости", у БиХ су и пре Ал Салаха враћана петорица чланова такозване Алжирске групе, а у плану је да се у Босну пребаци и њихов вођа Алжирац Белкасем Бенсајах. Ова група је ратовала на страни Армије БиХ.
На списку су и Саудијци Насир Мухамед, веома битан бивши официр Ал каиде, и Ахмед Зухаир Хандал, особа која је одговорна за бомбашки напад у Мостару у Сплитској улици 14. септембра 1997. године. Тада је у црном "голфу" експлодирала 30 килограма тешка бомба, од које 56 станова потпуно уништено, а 29 особа рањено. Бомбу је постовио Хандал, како би се освето Хрватима за муке које је прошао као затвореник ХВО.
Џевад Галијашевић, екперт за борбу против тероризма, каже за "Новости" да је у Гвантанаму сада 91 затвореник, а да њих десетак има БиХ држављанство.
- Ахмед Зухаир Хандал и Абу Зубеида звани Поштар су најзвучнија имена која ће кад тад доћи у Босну и Херцеговину - каже Галијашевић.- Због ратних заслуга у Армији БиХ добили су држављанства и пасоше Босне и Херцеговине с којима су путовали широм света. Занимљиво је и да су поменута двојица као и многобројни други муџахедини и чланова Ал каиде имали на десетине лажних идентитета и веома их је тешко било идентификовати и ухапсити. Сви су падали у Авганистану и Пакистану после почетка рата САД са терористима, а после напада у Њујорку.
УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ У РЕГИОНУ
ГАЛИЈАШЕВИЋ каже да САД и њихови безбедњаци имају и оперативне досијее свих муџахедина са држављанством БиХ.
- То је обједињено у документу који се зове "Босански џихад" и који има на хиљаде страна, где су документовани подаци о терористима са БиХ пасошима - истиче Галијашевић.
Он упозорава безбедносне службе да морају бити веома опрезне са особама које ће бити враћене у БиХ јер то људи су терористи спремни на све и њихово присуство у БиХ додатно ће пољуљати безбедносну слику како у БиХ тако и у региону.